fbpx
Marketing Automation voor personeelswerving

Marketing Automation met SharpSpring is net als voor een dubbeltje op de eerste rij zitten. Alleen dan wel op een positieve manier. De software kan veel, maar niet te veel. Alleen wordt er bij 80% van de bedrijven, hooguit 20% gebruikt. Dus tijd voor een overview van de must have features voor elk bedrijf en inside tips die het gebruik wat extra jus geven.

Inge van Lieshout

Hi, ik ben Inge

Als Automation Architect help ik ervaren ondernemers en bedrijven om hun marketing- en salesproces nog verder te automatiseren, zodat ze hun business nog verder professionaliseren, tijd besparen en ballast wegvalt.

Quiz

Ontdek waar de potentie van SharpSpring zit

De must have features van SharpSpring

SharpSpring Feature

Leadgeneratie

Met de features van SharpSpring, zoals Ads, social media planning, landingspagina’s, formulieren en chatbots kun je vanuit één plek meer en betere leads gaan genereren. Door al deze assets in te zetten gaan ze elkaar versterken en creëer je een net van touchpoints waarmee je de lead als het ware vangt.

Stel je voor dat een potentiële klant vanuit een initiële vraag gaat Googelen en komt via een advertentie uit bij jouw product of dienst, vervolgens klikt hij door naar de website en popt er een chatbot op die hem helpt om snel aan de juiste informatie te komen, waarna er een conversie plaatsvindt. Diezelfde avond ziet hij op social media een Ad voorbij komen via retargetting…

You get the point. Door al die assets vanuit SharpSpring in te zetten kun je dit ook met elkaar combineren tot een 360 graden klantbeeld, wat marketing en sales helpt leads beter op te volgen.

Leadnurturing

Leadscoring, automations, dynamische email, CRM en life-of-lead, zijn features die zorgen dat nieuwe leads, maar ook bestaande klanten een gedegen opvolging krijgen, weten wie je bent en wat je te bieden hebt. Je zorgt voor een relevante boodschap, legt belangrijke gegevens vast waar je op kunt segmenteren en met leadscoring zorg je dat je de tijd die je hebt besteed aan je meest waardevolle leads.

Sales

Smart Mails, Taken, Opportunity workflows en Meetings maken het werk voor salesmedewerkers een stuk efficiënter en aangenamer. Alle tools bij de hand, een uniforme werkwijze binnen het Team, overzichtelijk wat de status per Opportunity is en welke taken er voor je open staan.

Managers krijgen goed inzicht in wat er in de pijplijn zit en wie waar mee bezig is. Hierdoor komt er transparantie binnen het team en is het voor managers vele makkelijker om het team op de juiste manier aan te sturen.

Door ook opportunies ook in SharpSpring te gaan vastleggen en opvolgen, is het makkelijker om de ROI van je marketing inzichtelijk te maken en de samenwerking tussen marketing en sales wordt op een natuurlijke manier samengebracht waardoor de effectiviteit van je mensen maximaliseert.

Het complete plaatje

Hierboven heb ik de key features van SharpSpring benoemd die eigenlijk elk bedrijf zou moeten inzetten voor een goed marketing- en salessysteem. Uiteraard is het voor elk bedrijf anders, en zijn sommige functionaliteiten meer of minder relevant of hebben een andere invulling. Er is geen Onze Size Fits All. Maar dat is vaak wel de grootste valkuil wanneer bedrijven aan de slag gaan met marketing automation.

De grootste valkuil van Marketing Automation

De allergrootste valkuil waar ik heel veel klanten in zie belanden, is de complexiteit en authenticiteit.

Ze maken het onnodig ingewikkeld en raken daardoor het overzicht kwijt. Daarmee wordt marketing automation een doel op zich, in plaats van een tool om je doelen mee te bereiken.

Ik heb dagelijks situaties waarbij ik de huidige inrichting review en ik dingen zie staan die ik en zelfs de klant niet kan verklaren.

  1. Filters, waardoor automations niet lopen.
  2. Data die wordt vastgelegd, zonder doel en incompleet.
  3. Mailings die bij grote delen van de mailinglijst niet aankomen.
  4. Geen segmenten aangemaakt, waardoor er met hagel wordt geschoten.
  5. Leadstatus niet gebruikt, waardoor interne medewerkers of klanten telkens onterecht worden gekenmerkt als hot lead.
  6. En wat nog het ergste is, de enorme hoeveelheid low en unengaged contacten waar niets mee wordt gedaan.

Herkenbaar?

Daarnaast wordt er vaak gewerkt met blueprints automations, een riedel aan mails die elk bedrijf op dezelfde manier inzet met enkel een sausje. Terwijl je je bedrijf juist op een authentieke manier wil positioneren. Doe dan niet hetzelfde als iedereen. Gebruik psychologische triggers en bewezen technieken om tot een uniek concept te komen waarin je jouw positionering uitdraagt.

De kracht van Sharpspring

De kracht van SharpSpring, zit vooral in de eenvoud zonder dat daardoor een beperking heeft in de mogelijkheden.
Geen 100.000 mogelijkheden en verschillende invalshoeken (waar je sowieso 80% niet van gebruikt), maar juist eenvoud in opties die wel toereikend zijn in 95% van de gevallen. Alles wat je nodig hebt, zit erin. Het werkt intuïtief, logisch en je hebt het snel onder de knie.
En ze ontwikkelen doorlopend nieuwe of uitgebreide features, gebaseerd op verzoeken vanuit gebruikers.

SharpSpring Inside user tips

Omdat ik zelf al ruim 8 jaar met SharpSpring werk, sinds het in Nederland kwam, weet ik van de hoed en de rand. En zoals elk softwarepakket heeft ook SharpSpring handige features die je maar net moet weten.

Ingeplande mailing verwijderen

Soms wil je een ingeplande mailing, die door een automation is ingepland verwijderen. Dit kun je doen bij de contactpersoon, via het vierde tabblad “campagnes” – email – “e-mails in behandeling”.

Totaallijst met unsubscribers

Niet alleen per e-mail zien wie zich hebben uitgeschreven, maar een totaallijst exporteren? Dat kan via de menu-optie “emails” en dan het tandwieltje linksbovenin en dan “personen die zich afmelden”.

Granular unsubscribe

Om te voorkomen dat contacten zich volledig uitschrijven op al je e-mails, kun je de functie granular unsubscribe functie inschakelen, waarmee je email categorieën maakt. Denk aan categorieën als nieuwsbrief, promotie, klantnieuws, educatie.
Ondanks dat het heel logisch lijkt, gebruiken veel bedrijven deze functie nog niet.

Past SharpSpring in het rijtje?

Welk rijtje? Het rijtje van Hubspot, ActOn, Pardot, Marketo?

Mijn mening? Ja en nee.

Qua functionaliteit, zeker wel! Het is een zeer compleet pakket, zonder zo groot te zijn dat je het overzicht kwijtraakt. Maar het heeft alles wat je nodig hebt. En wat heel belangrijk is, is dat het een softwarepakket is wat voor een gemiddelde marketeer die niet software onderlegd is, is te leren. Niet erg onbelangrijk als je niet volledig afhankelijk wilt zijn van een externe partij.

Waarom niet? Prijs. SharpSpring is een betaalbare oplossing waarbij je een all-in prijs betaald voor alle features v.a. 500 dollar per maand voor 1000 contacten. De andere pakketten zijn voor klein MKB bedrijven onbetaalbaar en al gauw vanaf 1500 euro per maand met beperkte features.

SharpSpring Majurity Quiz

Ontdek waar de potentie van SharpSpring zit.

In 2 maanden jouw SharpSpring up-to-date!

Ik kan jullie account optimaliseren, zodat je er meer uithaalt, geen functies vergeet of misloopt.

Mijn kraakheldere stappenplan zorgt voor duidelijkheid.

Stap 1: We doen samen een strategiesessie waarbij we SharpSpring helemaal reviewen.
Stap 2: We maken een concreet plan van aanpak inclusief hoe jij de data uit SharpSpring beter kunt inzetten. Betere resultaten dus uit jouw huidige data!
Stap 3: Growth Projects zorgen ervoor dat ze ook echt uitgevoerd worden. We stoppen dus niet met een vage omschrijving, maar plannen ook direct de verbeteringen in.

Ik zorg ervoor dat jouw mensen getraind worden om dit te realiseren. Het resultaat mag duidelijk zijn: SharpSpring werkt weer helemaal optimaal en je haalt er betere resultaten uit.

Lijkt dit je wat? Plan via onderstaande kalender een vrijblijvend kennismakingsgesprek in.