Strategie klinkt misschien wat zwaar. Maar marketing is voor kleine ondernemers onmisbaar. Je bent geen marketeer, je hebt er ook geen in dienst, je weet er niet zoveel van, je doet het er maar wat bij en of je het leuk vindt is ook maar de vraag. Toch helpt marketing je om op een slimme en vooral efficiënte manier aan nieuwe klanten te komen en meer uit je bestaande klanten te halen. Ik geef je 6 strategieën of tips die je kunt inzetten en die goed werken voor kleine ondernemers.
#1 Be there
Zorg dat je er bent, op een netwerkborrel, businessclub, training, meeting of workshop. Is dit marketing? Dit is zeker goede marketing voor kleine ondernemers. Ook al kost dit tijd en levert het niet direct omzet op, toch is zien en gezien worden onder ondernemers belangrijk. Los van dat het ook heel leuk en inspirerend is, kun je jezelf laten horen, je kennis en expertise delen. Hierdoor bouw je relaties en een nieuw netwerk op. Praten over ondernemen met ondernemers is toch anders dan met vrienden en familie op een verjaardagsfeestje. Je krijgt een gunfactor en je komt ook weer mensen tegen die jou verder kunnen helpen.
Tip: Ben je een vrouwelijke ondernemer en op zoek naar een leuke, inspirerende netwerkborrel? Check deze –> Los&Lippig in Eindhoven. Echt super tof!
#2 Vertel je verhaal en dat van je klanten
Mensen willen echte verhalen lezen, geen blabla en poeha, nee échte verhalen. Over wie je bent, wat je bezighoudt, hoe je zelf in aanraking bent gekomen met je vakgebied, welke ervaringen je hier zelf mee hebt en waarom jij ondernemer bent geworden.
Verhalen over en van klanten, wie ze zijn, de reden dat ze met je in contact zijn gekomen, hoe ze een samenwerking met jou hebben ervaren en wat het ze heeft opgeleverd. En juist verhalen van de dagelijkse dingen zijn hot! Hierin herkennen lezers zich en daardoor kunnen ze zich met je verbinden.
Zitten mensen op jou te wachten? Zeker! Ik weet dat veel ondernemers denken, ja maar daar begin ik niet aan, waarom zouden mensen mijn verhalen willen lezen? Dat snap ik en het is ook een hele drempel waar je overheen moet. Maar geloof me, het doet wonderen!
Ik ben zelf, in mijn privéleven, geen social media fan. Maar zakelijk moet ik hiermee aan de slag en moet ik ook iets van mezelf laten zien, van wie ik ben en wat me bezig houdt. Ondanks dat ik mezelf soms super awkward voel als ik iets persoonlijks deel, krijg ik juist op die berichten super veel interactie! Leuke reacties en herkenning van lezers, super tof! En stapje voor stapje groei je hierin en voel je je minder ongemakkelijk.
#3 Be an expert!
Jij bent een expert binnen je vakgebied, dus laat dat ook zien en horen. Jij hebt veel kennis in huis, je kunt mensen inspireren, want wat je doet doe je vol passie en overgave. Maak daar gebruik van!
En je moet niet twijfelen of iemand wel op jou zit te wachten. Natuurlijk zitten mensen op je kennis te wachten, mensen die een probleem of behoefte hebben wat aansluit op jouw product of dienst. Dus door je kennis te delen, trek je klanten aan die bij je passen en nodig hebben wat jij ze kunt bieden.
Schrijf blogs, maak video’s, podcasts of gratis e-book met de kennis die je hebt, om zo je potentiële klant al een beetje op weg te helpen.
Oké, stel dat jij op zoek bent naar businesscoach en je hebt 2 opties.
Optie 1
Je googelt op ‘businesscoach Eindhoven’, je krijgt eerst enkele advertenties, daarna een lijst (Maps) met coaches bij jou in de buurt en daarna nog een lijst met zoekresultaten.
Als ik iets in de buurt zoek, dan kijk ik bij Google Maps, de eerste in het lijstje heeft geen website, dus die sla je over. Je klikt op de tweede die is het dichtste bij en gaat naar de website. De website ziet er niet echt mooi uit, laat staan dat het goed werkt. Je klikt op een menu-item, maar er gebeurt niets. Jammer! Je ziet geen foto van die persoon, dat wat er op de website en internet staat is heel zakelijk geschreven (in vaktaal) en je kunt een telefoonnummer vinden.
Optie 2
Je googelt op ‘businesscoach Eindhoven’, je klikt nu op één van de zoekresultaten. Je komt op de website en ziet meteen een foto en de eerste tekst die je leest slaat meteen de spijker op z’n kop. Dat is het, dat is precies wat ik ervaar. Hey denk je, haar heb ik eerder gezien, volgens mij via Facebook of Instagram. Dadelijk even checken. Je scrolt en leest verder, allemaal herkenbaar en vooral simpel uitgelegd. Je komt nog een video tegen, je leest reacties van klanten, verder staan er een paar blogs op met tips en tot slot kun je een document downloaden met de 5 gouden tips om je business te laten groeien.
Wat doe je? Pak je de telefoon en bel je de eerste? Of download je het document met de 5 gouden tips van de tweede?
Optie 2 toch? Want je gaat niet meteen bellen, dat is zo direct! Nee iets downloaden is een mooie manier om kennis te maken.
#4 Bouw een mailingslijst
We gaan even door op de businesscoach. Want je hebt dus gekozen voor optie 2 en je hebt het document gedownload.
Je ontvangt dan netjes een e-mail met de link, in de dagen/weken daarna ontvang je nog meer e-mails. Een e-mail waarin zij zichzelf voorstelt, super leuk en lekker spontaan, verder nog een paar e-mails met extra informatie en tips, nog een e-mail waarin enkele reviews staan en nog een e-mail met precies de vragen waar jij mee worstelt (inclusief antwoorden natuurlijk :)) en tot slot nog een e-mail waarin ze jou een gratis kennismakingsgesprek aanbiedt.
“Och, waarom ook niet. Baat het niet dan schaad het niet.” Je vult een formulier in en je wordt binnen een dag netjes door haar gebeld.
Dat is dus wat e-mailmarketing doet!
En wat het mooie hieraan is, dat die betreffende businesscoach nog niet één minuut werk aan je heeft gehad tot aan het kennismakingsgesprek. Terwijl je haar al een beetje kent, je hebt al een klik, je hebt het idee dat ze echt wel weet waar ze het over heeft en je hebt ook wel vertrouwen in wat ze doet. Hoe tof!
Dat is wat e-mail voor je business doet. Het geeft je niet alleen de mogelijkheid om in contact te komen met klanten die je eerst nooit zou tegenkomen, maar het neemt ook een deel van je verkoopproces uit handen en daarmee bespaar je tijd en frustraties of spanningen. Want ja, verkopen is niet iets wat we nou allemaal zo leuk vinden om te doen!
Gebruik de mogelijkheden van e-mail en doe dat slim
Want als je veel tijd en energie stopt in het maken van posts, blogs, video’s, podcast en noem maar op, dan wil je natuurlijk ook dat het je geld gaat opleveren. Dat doe je door een mailinglijst op te bouwen en met e-mailmarketing aan de slag te gaan. Als je jezelf laat zien en horen via social media, je website en natuurlijk ook als je gewoon face-to-face met mensen in contact bent, dan zorg je dat je die mensen op je mailinglijst krijgt.
Online gratis weggever
Online kun je een gratis weggever aanbieden in ruil voor een e-mailadres en voornaam. Je schrijft en deelt blog en posts, waarin je dan als actie je gratis weggever aanbiedt.
Offline gewoon vragen
En als je face-to-face, in de winkel of op een netwerkborrel, contact hebt. Dan vraag je of je ze op je mailinglijst mag zetten of dat ze een review willen schrijven of dat je ze je video of e-book mag toesturen.
Op die manier breng je ook je online en offline activiteiten met elkaar in verbinding en zo bouw je aan een sterk marketing en sales machine die voor jou, 24/7, het werk doet.
#5 Laat jezelf online zien en horen
Je bent geen Coolblue, KPN, Bol.com of T-Mobile, dus grootse campagnes en budgetten zitten er helaas niet in. Maar je kunt jezelf prima laten zien op social media en je website. Maak leuke post, deel leuke en interessante kennis, deel je verhalen en die van je klanten of schrijf gastblogs.
Want juist als kleinere ondernemer moet je je plek claimen. Je moet vertrouwen hebben in jezelf en laten zien en horen wie je bent en wat je doet. En zeker als er in jouw business nog 10 anderen zijn in je directe omgeving die doen wat jij doet. Dan wil jij toch degene zijn waar klanten aankloppen?
Wist je dat ruim 90% van de aankopen online start? Dus als jij online niet zichtbaar bent, dan sta je eigenlijk al met 10-0 achter.
Zijn er mensen die negatief reageren? Altijd! Maar dat moet je links laten liggen. Vaak is dat een vorm van jaloezie of afgunst.
Ook familie en vrienden (die geen ondernemer zijn) vinden het vaak lastig om te begrijpen wat je doet en waarom je ervoor kiest om jezelf online te laten zien. Niet dat ze je het niet gunnen, maar gewoon, omdat ze het niet begrijpen. Dat is niet erg, leg het ze uit en vraag juist support en feedback. Zij kunnen heel goed beoordelen of jij jezelf laat zien zoals je bent.
#6 Probeer ook eens te adverteren
En dan bedoel ik niet per se in een lokaal krantje, maar via Facebook, Instagram of Google.
In een lokaal krantje kan prima werken als je heel lokaal actief bent, zoals een winkel, kapper of autogarage. Maar lokaal adverteren is als schieten met hagel. Je kunt het niet meten.
Adverteren via Facebook, Instagram of Google is andere koek. Je kunt heel gericht je publiek kiezen op basis van leeftijd, interesses, woonplaats en nog tal van andere kenmerken. Zodat je echt 100% jouw doelgroep bereikt.
Bedenk wel, dat als je online gaat adverteren, via Facebook en Instagram, je publiek vooral kijkers zijn. En daarmee bedoel ik dat ze geen concreet probleem of vraag hebben, dus je advertentie moet prikkelen. De kans dat ze meteen een betaald aanbod afnemen is niet zo groot. Dus hier werkt een gratis weggever heel goed.
Bij Google zijn het vooral zoekers, mensen die juist wél een concreet probleem of een vraag hebben en op zoek zijn naar een oplossing.
Marketing voor kleine ondernemers
Door marketing op een slimme manier in te zetten helpt het jou om zichtbaar te zijn, om klanten aan te trekken die bij je passen, die je energie geven en die je helpen om je bedrijf te laten groeien. Misschien lijkt het veel en een ver van je bed show. Het is minder moeilijk dan je denkt, de basis, het belangrijkste heb je namelijk al, dat is jouw kennis en passie!
Dus ga aan de slag, zet kleine stapjes en breidt het uit:
- Ga netwerken
- Deel je verhalen
- Deel je kennis
- Laat jezelf online zien en horen
- Ga adverteren
- Start met e-mailmarketing